Matpilates

Ontstaan

Pilates is een trainingsmethode voor het hele lichaam, ontwikkeld door Joseph Pilates (1880-1967). Joseph bedacht deze methode tijdens de eerste wereldoorlog om het revalidatieprogramma van oorlogsveteranen te verbeteren en gevangenen in form te houden. Later werd zijn bewegingsvorm gretig opgepikt door dansers, acteurs en atleten. Ook nu nog wordt Pilates toegepast bij professionele dansers, sporters en is “het geheim” van het gestroomlijnde lichaam van vele beroemdheden.

Principes en ontstaan

Pilates legt de nadruk op 6 basisprincipes: ademhaling, centreren, controle, concentratie, precisie en vloeiende bewegingen.

Ademhaling

Je traint volledige in- en uitademhaling om de spieren zuurstof te geven. 
Je leert de flankademhaling om gedurende de oefeningen de diepe buikspieren aangespannen te houden. Ademen geeft je lichaam de nodige zuurstof. Je wordt lichter en energieker.

Centreren

De pilatesoefeningen starten van het buik-, bekken- en lage ruggebied. Mobilisatie van de rug, stabiliteit van het bekken en versterken van de diepe buikspieren en bilspieren vormen de basis. Op die manier krijgt je een sterk centrum : “powerhouse” genoemd, dat het torso stabiliseert en van daaruit de bewegingen aanstuurt.

Controle

Nadruk ligt op het versterken van de spieren die het lichaam in balans houden (het powerhouse) en de wervelkolom ondersteunen. Het lichaam wordt uitgelijnd en controleert alle bewegingen. 
Deze controle uit zich in de houding die je aanneemt in het dagelijks leven : je zal bewuster stappen, lopen, sporten, kortom bewuster omgaan met je lichaam.

Concentratie

De denkbeeldige “lijn” in je lichaam (die je ook daadwerkelijk terugvindt op de pilatesmatten), helpt een lichamelijke, maar ook mentale balans na te streven. Lichaam en geest werken samen bij de uitvoering van de oefeningen. Je bent dus een uur lang enkel bezig met jezelf en je eigen lichaam. Dit werkt uitermate ontspannend. 
De balans die je meekrijgt vanuit de Pilatestechniek zet zich verder in het dagelijks leven: je leert niet alleen bewust om te gaan met je lichaam, maar ook om mentaal een “lijn” te creëren die je helpt het evenwicht te bewaren.

Precisie

Je voert telkens weer de oefeningen zo precies mogelijk uit. 
Je bent nooit volleerd in Pilates. Elke les is opnieuw een uitdaging: je traint telkens nauwkeuriger en geconcentreerder.

Vloeiende bewegingen

Pilates leert je vloeiend te bewegen. Pilates is gracieus. 
Dat uit zich ook in het bewegen in het dagelijks leven. 
Je verbetert je lichaamsbewustzijn en werkt aan een betere houding. Je beweegt sierlijker. 
Met Pilates kun je ook blessures helpen voorkomen. Het is dus een perfecte aanvulling bij andere sporten.

Pilates: iets voor mij?

Pilates is zeer efficiënt, flexibel, veilig en toegankelijk voor de meeste mensen, ongeacht het fysieke niveau of eerdere bewegingservaring. Elke oefening kan aangepast worden aan de capaciteit van je lichaam.

Pilates is wel ambitieus: Pilates daagt je uit het beste uit jezelf te halen door de oefening zo perfect mogelijk uit te voeren. Alleen op die manier train je je lichaam en voel en zie je na een tijd de resultaten.

Pilates

Versoepelt en versterkt je lichaam, verbetert je houding, bevordert je lichaamsbewustwording en brengt je lichaam in balans!

"The great thing about Pilates is that it is very easy to do ... unless you do it right"